Bland selv din Langhe Nebbiolo kasse

Når du læser ”Langhe Nebbiolo” på flasken så fortæller det dig en masse men alligevel ikke så meget, men her et par tips. For det første bliver Langhe Nebbiolo også kaldet “det sorte guld”, det er en fantastisk måde at opleve Nebbiolo druen på uden at skulle betale + 2-300 kr, her kan du få en mini Barolo af god kvalitet uden at betale de store Barolo priser. Smagen ikke være så dyb og intens som Barolo, men man oplever Nebbiolo druens evne til at levere en sublim frugtsmag og balancerede tanniner.

Når man køber en Barolo så findes der mange varianter og med Langhe Nebbiolo er der også variation i kvaliteten. Der er ikke nogen krav til en produktionsmodel, vinen kan produceres på stål eller hvilken som helst tønde, du kan tilmed blande op til 15 % andre druer i vinen, så vil du finde den som Langhe vin.

Der er heller ingen krav, som vi oplever fra Barolo vinen, hvor alt skal være produceret i Barolo, så der er også mulighed for at få en Langhe vin som er helt på højde med en top Barolo, såsom Il Provianciale eller Austi fra San Fereolo, begge top vine uden en Barolo klassifikation, den ene med 15% Barbara og den anden som en ren Nebbiolo. Når der blandes andre druer i Langhe vin er det ofte Dolcetto eller Barbera, der er dog ikke nogen krav til producenter skal oplyse om der er blandet andre druer i vinen.

Man ser ofte at de store producenter anvender Langhe begrebet på de marker der ikke helt lever op til en Barolo kvalitet, på den måde beskytter de deres Barolo brand. Der er også nogen der tager deres Langhe vin så seriøs, at den kunne være kvalificeret som en Barolo, men ofte ser man en produktionstid på et år og ikke som de 3 år en Barolo tager, den kortere produktionstid afspejler derfor også en lettere vin.

Jeg har sjældent smagt dårlig Langhe Nebbiolo, men på det seneste er der en del bønder der vælger at lave vinen på ståltanke, dette giver en noget mere skarp smag, selv fortrækker jeg en Langhe Nebbiolo får mindst et år på tønde, om den så laves med kortere eller længere fermentering er ikke så vigtigt, dette giver bare en varietet, men at den kommer på tønde i en periode betyder at opnår en mere elegant og afrundet vin fremfor en med fuld power.

Vi har i denne weekend fokus på Langhe Nebbiolo og du kan smage vine fra Ca’Viola, Paolo Conterno, Sót, Valletti og ikke mindst kraftbomben fra Monestero. Der vil også være mulighed for at smage en super Langhe fra San Fereolo.


1 visning0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle