top of page

Piemonte

Piemonte er en region i det nordvestlige Italien, en af de 20 regioner i landet. Det grænser op til Ligurien-regionen mod syd, Lombardiet og Emilia-Romagna-regionerne mod øst og Aosta-dalen mod nordvest. Det grænser også op til Schweiz mod nordøst og Frankrig mod vest. Det har et areal på 25.402 kvadratkilometer, hvilket gør det til den næst største region i Italien efter Sicilien og en befolkning på 4.377.941. Hovedstaden i Piemonte er Torino.

Piemonte & vinen

Piemonte er kendt for bland andet trøfler, hasslenødder og Italiens syvende største vinproducerende region. Cirka 45.000 hektar af Piemontes 25.399 kvadratkilometer er under vin. Vin fra Piemonte  udgør 5 procent af Italiens nationale produktion og næsten 18 procent af landets samlede eksport. De fleste af regionens vin kommer fra små vinmarker, dog er der over tid kommet en del meget store producenter der ved opkøb af druer producere mere end 1 million flasker. I Barolo og Barbaresco, regionens mest beundrede vin fremstillingsområder, er den gennemsnitlige vingård kun omkring fem hektar med en produktion på ca. 10.000 flasker om året. Tager man dog de mest kendte ligger produktionen på 80 til 100.000 flasker.

6F04F83F-B05D-4351-8B99-6EE57D85CE79.hei

I Piemonte er der mange forskellige drue sorter der bliver dyrket, noget af det første der blev dyrket er Pelaverka, men det mest kendte er nok Nebbiolo og Dolcetto, disse druer går tilbage til mellem år 1200 og 1500. I dag er det Nebbiolo der er den mest kendte enten som Nebbiolo, Langhe Nebbiolo eller som Barolo. Dog bliver der også dyrket Dolcetto, Barbera, Cortese, Arneis, Moscato og så er der Favorita, Erbaluce, Nascetta, Timorasso, Bonarda, Brachetto, Vespolina, Freisa, Grignolino, Ruché, Quagliano, Pelaverga, Malvasia, samt andre internationale sorter

E7B7DDC6-5A20-4246-AC81-F38B0F30F973.hei

Trøfler i Piemonte

I Piemonte er der tre gældende sorter den sorte trøffel, Den sorte sommer trøffel og den hvide trøffel også kaldet køkkenets diamant.


Den sorte trøffel er den næstmest kommercielt værdifulde arter,  den sorte trøfler findes i forbindelse med egetræer, hasselnød, kirsebær og andre løvfældende træer og høstes i slutningen af efteråret og vinteren. Den har noget mere smag end sommer trøflen der stort set ofte er mere til pynt end for smagens skyld.

Den sorte sommer trøffel findes i hele Europa og er værdsat for sin kulinariske værdi. Sommer trøflen høstet i efteråret indtil december og har aromatisk kød af en mørkere farve. Disse kans findes mellem forskellige træer og buske. Personligt syntes jeg der for meget hype omkring sommer trøflen da der oftest ikke er meget s


Den Hvid trøffel er den største oplevelse, dens pris er mere end prisen på guld, den kaldes trifola d'Alba Madonna ("Trøffel af den hvide Madonna" på italiensk) findes hovedsageligt i Langhe og Montferrat områder i Piemonte-regionen i det nordlige Italien, og mest berømt, på landet omkring byerne Alba og Asti. En stor procentdel af Italiens hvide trøfler kommer også fra Molise.

 

black truffle.jpg
prized truffle of Tuscany valley d'Orcia
bottom of page